Oprichting Broodfonds Bommelwaard
Bijgewerkt op: 5 jun. 2020
Een Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers.

Arbeidsongeschiktheid is een risico voor de ongeveer anderhalf miljoen zelfstandigen in ons land. Kleine groepen zelfstandigen met verschillende beroepen spreken in een Broodfonds af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen.
Vaak wordt dit soort voorzieningen ook wel aangeduid als een ‘schenkkring’.
De BroodfondsMakers begeleiden de oprichting van de individuele groepen en zorgen ervoor dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Alleen groepen die zijn opgezet door de BroodfondsMakers en die voldoen aan de voorwaarden zijn een Broodfonds™ en mogen die naam gebruiken. Broodfondsen zijn betaalbaar, kleinschalig en transparant.
Waarom heb je minimaal twintig mensen nodig?
Voor een nieuw Broodfonds heb je tenminste 25 of meer belangstellenden nodig om echt met minimaal twintig deelnemers te kunnen starten. Als het nodig is kan een beginnend Broodfonds met twintig deelnemers direct één zieke ondersteunen. Ook mag je van de Belastingdienst €2173,- belastingvrij schenken aan een ander. Met twintig deelnemers blijven de schenkingen aan een zieke deelnemer ruim onder dit belastingvrije bedrag, ook als iemand een jaar lang ziek is. Groei snel door naar veertig leden, dan kun je sparen en meerdere zieken tegelijkertijd ondersteunen. Het maximum is vijftig deelnemers.
We hebben nu bijna 20 ondernemers in het broodfonds Bommelerwaard en kunnen binnenkort van start gaan.